Separatory tłuszczu
Płynący tłuszcz w rurach kanalizacyjnych wpływa ujemnie na stan środowiska naturalnego. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, lecz znajduję się w postaci trudno ulegających rozpadowi kleistych grudek, osadzających się na ściankach rur. Powoduje to nieprzyjemny zapach, korozję urządzeń oraz zatyka przewody.
Separatory tłuszczu stosuje się wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają większą ilość tłuszczu niż w ściekach bytowych.
Urządzenia instaluje się blisko źródła zanieczyszczeń tłuszczowych np. na wylocie ścieków z kuchni, w restauracji, w hotelach, w masarniach, w barach szybkiej obsługi. W procesie oddzielania substancji tłuszczowych od ścieków, cząstki tłuszczów ze względu na mniejszą gęstość od wody znajdują się na jej powierzchni. Inne zanieczyszczenia o większej gęstości opadają na dno zbiornika.
fot. od lewej separator tłuszczu ST-7 z dod. nadb / separator tłuszczu ST-05
fot. od lewej separator tłuszczu ST-4 (rura PCV 160) /
separator tłuszczu ST-02 (rura PCV 160)
Dobór separatora tłuszczu:
Separatory tłuszczu dobierane są względem zastosowań. Zintegrowane są z osadnikiem umożliwiającym zastosowanie do ścieków z gastronomii jak i ubojni. W przypadku gastronomii określana jest dzienna ilość wydawanych porcji oraz czas pracy w ciągu dnia, natomiast w ubojni – ilość przetwarzanego pogłowia w ciągu tygodnia.
Tabela doboru separatorów tłuszczu typu ST:
* – wartość odnosząca się do wysokości, dotyczy separatorów o konstrukcji pionowej
Nie znalazłeś tego, co Cię interesuję?
Skontaktuj się z nami. Posiadamy szeroką bazę usług oraz produktów. Wspólnie znajdziemy odpowiednie rozwiązanie, które będzie dopasowane do Twoich potrzeb.