SEPARATORY TŁUSZCZU

  

Separatory tłuszczu

 

 

Płynący tłuszcz w rurach kanalizacyjnych wpływa ujemnie na stan środowiska naturalnego.

Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, lecz znajduję się w postaci trudno ulegających rozpadowi kleistych grudek, osadzających się na ściankach rur.

Powoduje to nieprzyjemny zapach, korozję urządzeń oraz zatyka przewody.

 

 

 

  

Separatory tłuszczu stosuje się wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają większą ilość tłuszczu niż w ściekach bytowych.

Urządzenia instaluje się blisko źródła zanieczyszczeń tłuszczowych np. na wylocie ścieków z kuchni, w restauracji, w hotelach, w masarniach, w barach szybkiej obsługi.

W procesie oddzielania substancji tłuszczowych od ścieków, cząstki tłuszczów ze względu na mniejszą gęstość od wody znajdują się na jej powierzchni. Inne zanieczyszczenia o większej gęstości opadają na dno zbiornika. 

 

 

Dobór separatora tłuszczu : 

 

 

 

 

Separatory tłuszczu dobierane są względem zastosowań. Zintegrowane są z osadnikiem umożliwiającym zastosowanie do ścieków z gastronomii jak i ubojni. W przypadku gastronomii określana jest dzienna ilość wydawanych  porcji oraz czas pracy w ciągu dnia,  natomiast w ubojni – ilość przetwarzanego pogłowia w ciągu tygodnia.